Aleix Espargaro scoort sensationele eerste pole-position met Aprilia

Q1: Twee Honda's door naar Q2, Bagnaia stelt teleur

Na een tumultueuze eindfase van de tweede vrije training moesten veertien coureurs de knop snel omzetten voor de start van de kwalificatie. Onder hen vice-kampioen Francesco Bagnaia én Miguel Oliveira, twee weken geleden nog de winnaar van de Indonesische GP. 

Zij moesten bij de eerste twee eindigen om plaatsing af te dwingen voor Q2. Voor Bagnaia zag het er halverwege de sessie hondsberoerd uit. De Italiaan maakte een gedesillusioneerde indruk nadat hij de motor met geen mogelijkheid uit de snelle bochten kon laten accelereren. 

Bagnaia sloeg nog tijdens een van zijn snelle rondes op de tank. Althans, zijn snelste ronde van dat moment was ruim drie seconden langzamer dan de lijstaanvoerder. Na de eerste run stond Takaaki Nakagami aan de leiding met een 1.38.913, Enea Bastianini stond tweede op veertien duizendsten. 

Een aanpassing aan de motor leek echter te werken voor Bagnaia, die een hele nette tweede ronde produceerde en daarmee kort aan kop stond. Nakagami verbeterde zich even later ook, hij verdrong Bagnaia van de eerste plaats. 

Andrea Dovizioso schoof in de slotfase nog naar de achtste plaats, maar het was niet genoeg. Alex Marquez werd negende voor Fabio di Giannantonio en Raul Fernandez. Remy Gardner, Darryn Binder en Stefan Bradl - de vervanger van Marc Marquez bij Repsol Honda - sloten de rij. 

Uitslag: Q1 MotoGP Grand Prix van Argentinië